Aquelles estranyes marques de Mr. Phelps

PHELPS 3

Matinada del 7 d’agost. 10.000 persones omplen les grades d’una piscina de Rio de Janeiro. Mig món, però, també està pendent del que passi en aquella piscina. És un els moments més esperats dels Jocs Olímpics. Centenars de fotògrafs i càmeres van darrere de l’estrella de la nit, del que és capaç de trastocar el son de mig món, encara que no siguin afeccionats a la natació. Michael Phelps, l’atleta amb més medalles de la història de l’esport, busca el seu primer or a Rio. Competeix als relleus 4 x 100m. A les seves espatlles, fibrades com les que més, hi destaquen uns senyals rodons vermells. Què deuen ser aquestes marques? Durant uns dies, aquests cercles misteriosos que llueixen Mr. Phelps i alguns companys seus ompliran articles de diaris, teories de comentaristes esportius i converses d’arreu del món, siguin afeccionats a la natació o no.

Dins la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) s’hi inclou la ventosateràpia, la teràpia utilitzada per Michael Phelps i altres nedadors que van competir a aquests Jocs Olímpics. Aquesta tècnica utilitza uns vasos que s’apliquen sobre el cos mitjançant l’efecte ventosa. Poden ser de bambú, ceràmica o de vidre. Aquests últims són els més utilitzats actualment i poden tenir mides diferents segons la zona on calgui aplicar.
La tècnica ha anat millorant a poc a poc i cada vegada s’utilitza més com a potenciador de l’acupuntura.
Les funcions de les ventoses són escalfar i promoure la circulació del Qi i la sang dels meridians de la zona tractada, dispersant la fred i la humitat.
Els seus principals efectes són l’antiinflamatori i l’analgèsic i per això són tan utilitzades pel tractament del dolor.
Normalment es deixen actuar uns 10 minuts a la zona que volem tractar,  en àrees musculars sense pèl ni prominències òssies per poder aconseguir l’efecte ventosa.
Després del tractament, la zona tractada pot romandre envermellida i fins i tot pot aparèixer algun hematoma que dependrà de la intensitat del tractament, del temps aplicat i sobretot de la susceptibilitat de cadascú.
En definitiva, la ventosateràpia és una tècnica dins la MTX molt adequada i àmpliament utilitzada pel tractament de dolors musculars tant en esportistes d’elit com en persones d’edat avançada o embarassades, per la seva innocuïtat i els seus bons resultats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *