L’Electroacupuntura

img_8637

 Sona el despertador a una hora intempestiva per a molts mortals. Obra la funda nòrdica del llit, on per cert, si està com un torronet. Posa el peu esquerre a terra i veu que hi ha alguna cosa que no rutlla. Es calça les bambes i, amb un llum frontal una mica aparatós enfundat al cap, surt amb uns amics a perdre’s pels boscos del voltant de casa seva. Quan el terreny comença a enfilar-se, el genoll esquerre es comença a rebel·lar contra el seu propietari, contra el mateix individu que fa dos mesos que el tortura sense pietat fent tot tipus d’entrenaments a la muntanya. Sèries amunt, sèries avall; canvis de ritme per un terreny irregular; avui 20 km, demà 15, l’altre 14, i l’altre 30. Això no és vida per un genoll! I jo quan descanso, reclama ell. Fa dies que intenta avisar al seu propietari, però aquest està tan encegat amb la preparació de la cursa que no ha sentit els seus petits crits d’auxili.
Aquesta nit ha dit prou. Ja t’ho trobaràs demà. Així que, amb silenci, ha actuat de la millor manera que sap fer. Una punxada ben punyent i ja t’espavilaràs. Avui el corredor ha tornat a casa coix. Ha vist les estrelles per arribar conduint a la feina. Cada vegada que premia el pedal de l’embragatge es recordava del genoll i de la mare que el va parir. Ràpidament, conscient de com castiga al seu cos – això sí que ho té-, ha maleït l’entrenament, potser un pèl exagerat, que va fer ahir.
Pensa en el futur. Compta els dies que li queden per fer la tan somniada cursa. 15. Es lamenta. Si avui no puc caminar, com podré córrer 42.195 m per la muntanya d’aquí a dues setmanes? Unes llàgrimes transparents se li colen entre els seus ulls i les seves il·lusions.
Un cop a casa, s’atura un moment i, amb calma, pensa que encara no està tot dit. Hi ha solucions mèdiques per recuperar la seva relació amb el genoll rebel: l’acupuntura és una de les millors.

Com bé sap el nostre personatge, l’acupuntura és una tècnica molt eficaç en el tractament del dolor en lesions esportives, però també en dolors d’altres orígens.
Una de les tècniques que s’usa més per tractar el dolor és l’electroacupuntura (EA), que, com bé diu el seu nom, aplica l’estimulació elèctrica a través de les agulles d’acupuntura.
L’EA pot tractar molts tipus de dolors però bàsicament els que tenen característiques yin (mal localitzats, continus, profunds, crònics…). Dolors per exemple per artrosi o desgast d’alguna articulació, algunes lesions esportives, etc. L’EA és eficaç bàsicament en dolors que no presentin un component inflamatori en el moment del tractament. En aquests casos es podria fer un tractament amb acupuntura, però sense estimulació elèctrica. Aquesta la reservaríem per quan hagués baixat la inflamació.
L’EA produeix un efecte analgèsic més profund i durador, tant a nivell central com perifèric i produeix una major reparació dels teixits.
L’efecte perifèric es produeix a través de les terminacions nervioses de la zona tractada, amb l’alliberament de substàncies que produeixen una vasodilatació local, amb un major aport sanguini i un efecte analgèsic associat.
Amb l’EA es produeix un augment important en la secreció d’endorfines centrals, així com en altres neurotransmissors com la serotonina. Aquestes estan involucrades en la regulació del dolor i ens aporten sensació de benestar.
En resum, podem dir que amb l’acupuntura podem tractar tot tipus de processos dolorosos de manera molt eficaç però, si a més hi afegim l’estimulació elèctrica d’aquests punts en alguns tipus de dolors, podem aconseguir un efecte analgèsic major.
Una altra tècnica que s’està introduint actualment és l’estimulació elèctrica d’alguns punts d’auriculoteràpia -o sigui punts a l’orella- en el tractament de processos dolorosos. D’aquests tècnica us en parlarem més endavant en un altre post, però sembla que pot ser una tècnica molt interessant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *