El meravellós gingebre!

EL GINGEBRE
L’hivern està donant les darreres fuetades. Els canvis de temps són constants i tenim alguns dies de fred ben viu. Per això us volem fer descobrir un ingredient de la cuina que de ben segur per molts ja és conegut i que ens pot ajudar a escalfar el cos i recuperar l’energia.

El gingebre, el gran desconegut fins no pas gaire. Aquella cosa estranya que recordem de fa uns anys, i que ens posaven als restaurants japonesos per confondre el paladar entre plat i plat. El gingebre, l’arrel del futur. Però què en sabem del gingebre?

Què és?
El gingebre és una arrel mil·lenària i miraculosa. Una arrel tot terreny. Té moltes propietats i es pot prendre de moltes maneres diferents: amb infusions, sopes, com a complement de batuts, amb les amanides. A les botigues la podem trobar de diverses formes: el gingebre fresc amb l’arrel original, en pols, assecat i amb comprimits.
És una arrel picant i tèbia que incrementa el nivell d’energia i escalfa l’organisme.

Beneficis
És ben conegut per les propietats digestives que té, ja que afavoreix la digestió i ajuda a combatre nàusees i vòmits en general. És recomanable, tot i que amb supervisió, per les nàusees durant l’embaràs i pels efectes de la quimioteràpia.
El gingebre conté unes substàncies anomenades gingerols que estimulen el peristaltisme i ajuden en situacions de restrenyiment. Ajuda a combatre les flatulències i als espasmes intestinals.
Alguns estudis que s’han fet darrerament han demostrat que pot oferir beneficis cardiovasculars potents, així com afavorir la circulació de sang per les extremitats i regular el nivell de colesterol a la sang.
Aquesta miraculosa arrel té propietats antiinflamatòries i analgèsiques en persones que pateixen dolors per artrosi o artritis, dolors musculars i migranyes.
El gingebre alleuja símptomes de la grip com la congestió nasal, el dolor de la gola, el malestar general i els dolors musculars. Estimula la immunitat i també ens ajuda a combatre el refredat comú.
I atenció, també té propietats afrodisíaques: estimula el desig sexual i incrementa la libido.

Com menjar-lo
L’arrel fresca es pot incorporar al menjar, normalment ratllada, i és un bon complement pels sucs verds. Amb l’arrel fresca se’n pot fer infusió i queda molt bé en diferents plats cuinats com ara sopes i verdures, donant aquest toc picant característic però alhora agradable. De receptes n’hi ha milers, tant o més com les seves propietats. Nosaltres en volem compartir una amb vosaltres que segur que us serà molt útil.

Aigua de gingebre amb llimona: En una gerra posem un litre d’aigua freda o tèbia, afegiu el suc d’una llimona petita (això va segons el gust de cadascú), una culleradeta de gingebre fresc ratllat (o en ½ si és en pols) i remenem bé. L’aigua de gingebre ja està a punt per prendre.

Infusió de gingebre: Posem un litre d’aigua a bullir. Hi afegim la mida d’una culleradeta de gingebre fresc ratllat i ho deixem bullir uns 10 minuts. Ho retirem del foc i podem afegir-hi el suc d’una llimona petita. Aquesta infusió la podem anar prenent durant el dia en aquests dies freds d’hivern que necessitem escalfar el cos. És una de les nostres preferides i és boníssima i molt fàcil.
Una altra manera d’utilitzar el gingebre fresc és amb els plats cuinats, ratllant-lo directament sobre els plats de verdura i cereals, així com incorporant un polsim de gingebre en pols per sobre dels nostres plats preferits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *